torsdag den 20. september 2012

Fra jord til Bord _1

Hyldebærklserne rengøres


bærene tages af med en gaffel
 


Syltesukker tilsættes

det koges i 5 min under omrøring

jeg skummer det af  og derefter sier jeg det
 
 
kommes i glas med lidt atamon så holder det sig lidt længere


det færdige gele
 
 
Opskriften på gele.
1kg bær
1 kg syltesukker
koges i 5 minutter , derefter skummes af også på ren glas med lidt atamon
også på køl.
 
 
 
 
Hyldebærsaft
Bær og æbler koges sammen

 
 
 
 

Derefter kommer det ned i et saftklæde

der står den i ca 30 min så alt saften er løbet af


Saften kommes i gen gryde og der tilsættes sukker

den koges igen i ca 5minutter og så er saften klar til at komme på køl.


Så fik vi da lige engang hyldebærsaft til den kold tid, vil nok smage godt til risengrød
 
 


Hyldebærssaft opskrift

 
Ingredienser
2 kg hyldebærsklaser
1/2 kg æbler
1/2 liter vand
6 dl Dansukker Sukker pr. liter færdig saft


Skyl bærrene og æblerne. Fjern de grove stilke fra bærrene, og skær æblerne i tynde både. Læg bær og æblebåde i en gryde, og hæld vandet over. Lad det koge op og derefter simre under låg i 30 minutter. Hæld derefter massen op i et saftklæde, og lad saften løbe af i 30 minutter. Mål saften, og hæld den op i en gryde. Tilsæt 6 dl sukker pr. liter færdig saft, og lade det koge under omrøring i 5 minutter. Skum af. Hæld saften på varme, rengjorte flasker. Lukkes tæt. Opbevares koldt.

 
 
Opskrifte fandt jeg på denne her hjemmeside 
 
 
Agernsmåkager
 
Til agernmel skal I bruge:
Cirka ½ kilo agern
En gryde
Vand
En kniv
En blender
Et komfur eller et bål til gryden
 
 
Sådan gør I:
Saml ½ kilo friske, modne agern, der
hverken har orme- eller gnavehuller. Slå
skallerne i stykker og fjern den yderste

skal. Inde i skallen er nødden delt i to
halvdele, som har en tynd hinde. Fjern
forsigtigt hinden og kog derefter nødderne
i cirka ½ time. Skift vandet et par
gange undervejs for at fjerne garvesyren.
Hæld vandet fra, skyl nødderne
grundigt en sidste gang og hak dem
 
Rist de hakkede nødder i
en varm gryde, mens I rører rundt i dem.
Når de er knastørre og har fået en lysebrun
farve, tages de af varmen, køles
af og blendes til fint agernmel, der skal
bruges til småkagerne.
 
 

Opskrift på agernsmåkager
120 g blødt smør
60 g flormelis
90 g hvedemel
120 g agernmel
30 g smuttede, hakkede mandler
Flormelis til pynt
Sådan gør I:
Rør smør og flormelis sammen og pisk
blandingen luftig. Tilsæt hvede- og
agernmel samt mandler og saml dejen.
Tril en pølse og skær den i skiver. Skiverne
anbringes på en bageplade og bages
i cirka 15 minutter ved 170 grader. Drys
flormelis på kagerne.
 
Dette var en opgave jeg lavede da jeg var i praktik2 på dybbøl Sfo. Jeg kan desværre ikke ligger billeder her på min blog af forløbet, da alle billederne er med børn på, som jeg ikke har  samtykke erklæring på¨om jeg må bruge dem på  min blog.
Men det var nogle rigtig gode småkager og børnene synes det var sjovt at bage noget med en nød som de ikke kendte noget til.



Blommemarmelade







1 kommentar: